Hoe spelen honden nu eigenlijk?

Spelen, stoeien, rondrennen en interactief bezig zijn zijn natuurlijke manieren waarop honden hun energie kwijt kunnen en hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Het is een belangrijk teken dat je trouwe viervoeter zich goed in zijn vel voelt en lekker wilt socialiseren met andere honden of met jou als baasje. 

In deze blog gaan we dieper in op hoe honden spelen, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je als baasje kunt bijdragen aan een gelukkige en volop spelende hond. 

Is spelen een teken van geluk? 

Als honden spelen kan dat om verschillende redenen zijn. Vaak doen ze dit vanuit pure nieuwsgierigheid of wanneer ze zoeken naar wat uitdaging. Het helpt onder meer om stress te verlichten en kan de onderlinge band tussen hond en mens versterken. Daarnaast is spelen goed voor de sociale ontwikkeling en helpt het bij het trainen van de motoriek. 

In zekere zin kun je dus zeggen dat spelen een gevolg is van een gezonde en gelukkige hond . Een hond die zich goed voelt, zal meer geneigd zijn om te spelen en zijn energie op een positieve manier te uiten.

De voordelen van spelen voor een hond

  • Ontwikkeling van zelfbeheersing en motorische vaardigheden
  • Versterking van de sociale vaardigheden, met mensen én honden
  • Vermindering van stress en verveling 
  • Stimulatie van de mentale gezondheid
  • Bevordering van een sterke band tussen hond en het baasje

Waarom vinden honden spelen zo fijn? 

Net als wij mensen vinden honden het niet fijn om gestrest te zijn. Spelen biedt hen een manier om spanning en energie kwijt te raken, wat helpt om zich te ontspannen en gelukkig te voelen. Daarnaast stimuleert spelen de mentale en fysieke gezondheid van honden. Het helpt hen om fit te blijven, hun instincten te oefenen en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. 

tip van moos Hoe spelen honden nu eigenlijk

Hoe zorg je ervoor dat honden gaan spelen? 

Een hond gaat vaak uit zichzelf spelen wanneer het dier gelukkig is. Dit gebeurt meestal wanneer de hond zich veilig en comfortabel voelt in zijn omgeving. Als baasje kun je het spelen aanmoedigen door zelf actief deel te nemen met speeltjes

Hondenspeeltjes kunnen ontzettend goed helpen om het speelgedrag te beïnvloeden. Denk aan ballen, touwen, frisbees en zelfs interactieve puzzelspeeltjes die de geest van je hond uitdagen.

Spelen met andere honden: Zo herken je spel of spanning

Rent jouw hond direct op een andere hond af tijdens het uitlaten? Dan kan dit meerdere dingen betekenen. Het kan een uitnodiging tot spelen zijn, maar soms ook een uiting van spanning of onzekerheid. Let dus ook goed op de lichaamstaal van je hond. Kijk of het dier een ontspannen lichaam heeft, met de staart kwispelt en speelse sprongen maakt. 

Blijft de hond echter stijf staan, heeft hij een hoge, strak gehouden staart of fixeert hij de andere hond met een intense blik? Dan kunnen dit signalen van spanning, onzekerheid of zelfs dominantie zijn. Belangrijk om het onderscheid te zien dus. 

Beloon je hond met beloningssnacks

Wanneer je hond goed met andere honden of mensen speelt, kun je ze natuurlijk ook belonen. Zo voorkom je dat honden meteen tegen visite aanspringen wanneer de deur open gaat en help je hen gewenst gedrag te vertonen. Door op het juiste moment een beloningssnack te geven, versterk je het positieve gedrag en leert je hond sneller wat wel en niet mag. Combineer dit met duidelijke commando’s en consistentie, zodat je hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt.
Bij Snoepdog vind je een ruim assortiment aan 100% natuurlijke beloningssnacks die perfect zijn voor trainingen, spelmomenten of gewoon om je hond te verwennen.