BARF voor honden, wat is dat?

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je geliefde viervoeter. Dat betekent dat je altijd moet zorgen voor voldoende variatie in de voeding, zodat je hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo ook vlees. 

BARF is een voedingswijze waarbij je je hond rauw voer aanbiedt dat gebaseerd is op het natuurlijke dieet van wilde honden. Wat dat nu precies inhoudt, hoe je BARF aan jouw hond kan introduceren en wat de voor- en nadelen ervan zijn, vertellen we je graag in deze blog. 

Meer over BARF, ook wel vers vlees

Biologically Appropriate Raw Food, kortweg BARF, bestaat uit een combinatie van rauw vlees, botten, orgaanvlees, groenten, fruit en soms ook kruiden en supplementen. Het idee achter BARF is om de hond een dieet te geven dat zo veel mogelijk is aangepast op de natuurlijke prooi van de wilde hond. 

Je kunt uiteraard zelf de nodige producten in huis halen en je hond voeden met deze zogeheten voeding, maar het vergt wel wat voorbereiding en kennis om ervoor te zorgen dat je hond alle benodigde voedingsstoffen krijgt. Daarom spelen steeds meer fabrikanten in op de vraag naar BARF. 

Waarom honden baat hebben bij BARF

Veel honden zien BARF vlees als een ware beloning dankzij de rijke smaaksensatie van het vlees, in combinatie met de natuurlijke voedingsstoffen die het biedt. Maar er zijn meer voordelen verbonden aan het voeren van BARF aan je geliefde huisdier: 

  • BARF is gemakkelijk te voeden: BARF is door de zachte substantie vaak gemakkelijk te eten voor de hond.
  • BARF is goed voor het gebit: Het kauwen op rauw vlees en botten helpt tandplak te verminderen en het gebit gezond te houden.
     
  • BARF zit boordevol smaak: De natuurlijke ingrediënten maken BARF onweerstaanbaar voor honden, waardoor ze met plezier eten.
  • BARF is een ware beloning: Veel honden zien BARF als een traktatie, wat het eetmoment extra speciaal maakt.
  • BARF kan voor minder vaste ontlasting zorgen: De verteerbaarheid van BARF kan bijdragen aan kleinere, minder vaste ontlasting. 

Zijn er ook nadelen aan BARF vlees? 

Uiteraard zijn er, ten opzichte van regulier hondenvoer zoals hondenbrokken, ook nadelen verbonden aan het geven van BARF vlees. Allereerst is het lastiger om BARF langer vers te houden, waardoor je het vlees vaak moet invriezen en ontdooien, wat extra tijd en planning van je vraagt. Ook wil je voorkomen dat er te veel grote stukken bot in de BARF zitten om het risico op verstikking te minimaliseren. 

Beginnen met BARF: Hoe pak je dat aan? 

Wanneer je hond al jaren gewend is aan de vaste hondenbrokken in de middag, zul je BAR wat langzamer moeten introduceren. Toch zul je snel merken dat je viervoeter enthousiast reageert op de nieuwe smaken en texturen van het rauwe vlees. Begin met kleine porties BARF naast het reguliere voer om de overgang soepel te laten verlopen. 

Op een gegeven moment kun je de hoeveelheid BARF langzaam opvoeren en het reguliere voer volledig vervangen, afhankelijk van hoe goed je hond erop reageert. 

BARF en hondensnacks, kun je dat combineren? 

Natuurlijk kun je jouw hond ook verwennen met een lekkere hondensnack. Het mooie is dat BARF en hondensnacks perfect gecombineerd kunnen worden, zolang je kiest voor snacks die passen bij het rauwe dieet van je viervoeter. Je kunt BARF namelijk zien als hoofdmaaltijd, terwijl de hondensnack vooral bedoeld is als beloning of voor het doen van een commando. 

Bij Snoepdog ben je aan het juiste adres voor een ruim assortiment aan heerlijke en natuurlijke hondensnacks, zodat jij het BARF dieet van je hond kunt aanvullen met verantwoorde traktaties.